Η Ιστορια του χωριου
Στα Ανατολικά παράλια της Ευβοίας, περίπου 8 χλμ. νότια από τη κωμόπολη της Κύμης, είναι κτισμένο το γραφικό χωριό της Πλατάνας. Πήρε την ονομασία του από τα πλατάνια στις όχθες του Μέλανα ποταμού που διασχίζει το χωριό πηγάζοντας από τα βουνά των Κοτυλαίων, .
Στην αρχή λεγόταν Κάτω Ποταμιά γιατί έτσι το ονόμασαν οι πρώτοι του κάτοικοι που ήρθαν από το χωριό της Πάνω Ποταμίας, 3χλμ Νοτιοδυτικά της Πλατάνας.
Το 1833 όταν ελευθερώθηκε η Εύβοια από τους Τούρκους, άρχισε ο οικισμός του χωριού από κατοίκους της Πάνω Ποταμίας , της Κύμης, της Τήνου και της μακρινής Σαμοθράκης. Λέγεται ότι κατά την αρχαιότητα, σε απόσταση 2 χλμ. στην κατεύθυνση του ποταμού, βρισκόταν η θαλασσοκράτειρα αρχαία Κύμη, η μητρόπολη των αποικιών της Νότιας Ιταλίας και της Μικράς Ασίας. Η υπόθεση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται σήμερα, από την ανακάλυψη αρχαίων αντικειμένων, νομισμάτων δεστρών πλοίων κι άλλων σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων, στη θέση Καστρί, στο λόφο του Αγίου Νικολάου της Πάνω Ποταμίας όπου και πιθανολογείται η Ακρόπολη της Αρχαίας Κύμης.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1870 το χωριό βρίσκεται στο επίκεντρο γενικότερης οικονομικής δραστηριότητας και σημειώνονται σε αυτό εξελίξεις που επηρεάζουν σημαντικά την κατόπιν διαμόρφωση του.
Το 1875 κατασκευάζεται στις όχθες του ποταμού Μέλανα ένας μόλος, το γνωστό ως σήμερα «μουράγιο» για τη διευκόλυνση της φόρτωσης λιγνίτη. Κάποια σπίτια φτιάχνονται κοντά σε αυτό , βόρεια του ποταμού, ενώ ένας άλλος πυρήνας σπιτιών, λίγο μετά το 1890 δημιουργείται νότια του ποταμού στην περιοχή γύρω από την εκκλησία της Αγίας Σοφιάς. Το 1911 καταγράφεται για πρώτη φορά ως οικισμός με το όνομα Κάτω Ποταμία.
Οι κάτοικοι του χωριού κατά την απογραφή του 1981 , ανέρχονταν σε 446, ασχολούνται δε με τη ναυτιλία, την ελαιοκομία και την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και κηπευτικών.
Το 1902 ιδρύεται διθέσιο Δημοτικό σχολείο ,ενώ το 1912 ο οικισμός ορίζεται ως οικισμός της Κάτω Ποταμίας και υπάγεται στην κοινότητα αυτής. Το 1935 κατασκευάζεται με σύγχρονα οικοδομικά υλικά η γέφυρα που ενώνει τα δύο τμήματα του χωριού. Μέχρι τον πόλεμο πολλοί Πλατανιώτες διακρίνονται επανδρώνοντας τα ποντοπόρα πλοία του Ελληνικού Ναυτικού της χώρας. Εκκλησίες του χωριού είναι η Άγια Σοφιά , οι Άγιοι Ανάργυροι και η Αγία Παρασκευή που βρίσκονται σε κατάφυτη ειδυλλιακή τοποθεσία. Το 1966 η περιοχή από Κάτω Ποταμία, ονομάζεται επίσημα Πλατάνα.